Restaurarea, puntea dintre istorie și prezent
Ce este restaurarea?
Restaurare- restaurare sf [At: ALECSANDRI, S. 15 / Pl: ~rări / E: restaura] 1 (D. o clădire, un monument de artă etc.) Refacere în forma inițială Si: restaurație2 (1).
Restaurare- RESTAURÁRE, restaurări, s. f. Acțiunea de a (se) restaura și rezultatul ei. 1. Reparare, refacere a unei opere de artă.
Restaurare- RESTAURÁ, restaurez, vb. I. Tranz. 1. A repara, a aduce în bună stare, a reconstitui o lucrare de artă, un monument de arhitectură, respectând forma inițială, stilul originar.
La un mic search pe Google, găsim suficiente definiții cât să ne putem face o părere despre ce înseamnă termenul de restaurare și cu ce se ocupă aceasta. Însă ce este de fapt restaurarea și care sunt tainele ei?
Mereu mi-a plăcut ideea de vechi, mă duce cu gândul către timpuri în care n-am trăit, dar prin acele obiecte care făceau parte din timpurile respective, îmi pot imagina și pot avea o bucățică din trecut ancorată în prezent, ceva clasico-modern. Pot oricând să trec de la un serial văzut pe Netflix, la a scrie o poveste cu tușul și penița. Avem o super oportunitate, nu? Mie mi se pare destul de interesantă această paralelă.
Dar ca tot ce e vechi, la un moment dat se strică și nu mai poate fi folosit. Le aruncăm, le dăm uitării și rupem o bucată din istorie și ceva de valoare din noi. Ceea ce este destul de trist, ideea fiind aruncă ceva vechi, ca să faci loc pentru ceva nou, dar dacă acel obiect vechi ar putea fi la fel de bun, sau poate chiar mai bun ca unul nou?
De aici intervine frumusețea și măiestria restaurării, arta de a aduce la viață obiecte de valoare (culturală, istorică, sau de valoare sentimentală). Munca unui restaurator este, pentru a vă putea crea o imagine vizuală, ca cea a unui medic, însă în loc de o ființă umană, vă imaginați pe masa de operații un obiect drag sufletului vostru, o icoană, un tablou, o carte, un obiect de valoare al familiei etc. Și da, restauratorii folosesc ustensile medicale, exact ca medicii, cam tot ce trebuie, bisturiu, spatulă, pensete anatomice, seringi, fuloar, dalta etc, dar bineînțeles, folosite în scopuri diferite.
Însă trebuie să specific un detaliu, restaurarea este de mai multe feluri, ceea ce am prezentat aici este restaurarea pentru obiecte mobile, iar restauratorii sunt și ei împărțiți pe specializarea lor, desigur pot restaura mai multe categorii de monumente și obiecte însă fiecare necesită tratamente diferite, iar documentarea de asemenea diferă.
Există restaurare arhitecturală, monumentală, frescă, carte, lemn, pânză, metal, metale prețioase, veșminte etc. lista este lungă. Dar mai multe despre aceste domenii vom vorbii într-un alt articol. De asemenea trebuie specificat și faptul că termeul de restaurare se găsește în multe domenii de activitate, însă ceea ce vom discuta și pezenta aici, se referă strict la restaurarea în artă.
Așadar restaurarea în artă, este un proces prin care un obiect trece printr-o serie de procedee de îmbunătățire a stării în care se află, acesta suferind modificări mai mari sau mai mici din cauza timpului și a condițiilor de conservare. Etapele sunt bine determinate și nu se poate trece peste niciuna din acestea.