Ornament decorativ al Catapetesmei Mănăstirii Sitaru
Acest ornament decorativ face parte dintr-un ansamblu al catapetesmei Mănăstirii Sitaru, cu hramul Sfântul Nicolae. Fotografia relatează jumătate din obiect cum arată fără intervenții asupra lui, iar în a doua jumătate, putem observa cum arată obiectul după ce a fost consolidat și decapat. În poza alăturată, s-a efectuat asupra obiectului procesul de consolidare, pas care a fost realizat de patru ori consecutiv, fiind necesar pentru înaintarea la următoarea etapă și anume decaparea/curățirea ornamentelor, îndepărtarea grundului care nu mai face contact cu suportul de lemn și pregătirea pentru chituire.
Trebuie specificat faptul că asupra obiectului s-a mai intervenit odată, fiind făcută o chituire urmată de integrare. Tehnica utilizată nu a fost cea mai favorabilă pentru obiect, acesta suferind anumite consecințe ale execuției greșite, grundul nefăcând priză cu suprafața unde a fost pus. Astfel că acesta pur și simplu cade, se desprinde, cu atât mai mult din cauza diferențelor de mediu de temperatură și umiditate
Pentru început a fost nevoie să intervenim în repetate rânduri cu procesul de consolidare profilactică. S-a folosit clei de sturion, în proporție de 9%. Chiar și după acest pas, au existat zone unde grundul nu a mai făcut contact cu suprafața, cleiul neputând să pătrundă în substrat din cauza faptului că la prima chituire efectuată, nu s-a degresat suprafața lemnului, astfel depunerile aderente și neaderente făcând o peliculă ce nu permitea contactul chitului cu lemnul.
În imaginile ce urmează, se poate observa cum există desprinderi în acoperiș ale grundului, ornamentul fiind așa în proporție de 40% după consolidare. După efectuarea ultimei consolidări, a fost lăsată 24 de ore pentru uscarea completă a cleiului și a urmat procesul de decapare. La acest proces s-a lucrat cu mare atenție pentru a nu exista riscul accidentării grundului, fiind foarte fragil. Pentru decapare s-a folosit DECK4.000, iar pentru curățirea amănunțită, în mod special a canturilor și a muchiilor am utilizat alcool și terebentină 1/1, WhiteSpirit și acetonă.
Pentru început s-a pus DECK4.000 în strat generos și a fost lăsat să acționeze 5 min., după care cu ajutorul unei pensule cu păr dur (de porc) s-a îndepărtat primul strat de vopsea. A mai fost aplicat încă odată în zonele greu accesibile. După care s-a curățat cu alcool și terebentină 1/1. După ce a mai tras, pe canturi s-a mai insistat cu acetonă pentru îndepărtarea depunerilor slab aderente.
Următoarea zi a fost șmirgheluit, pentru a oferii netezire și pentru a uniformiza întreaga suprafață. Am folosit șmirghel de 222, după care cu bastoncinii înmuiat în apă călduță, am redat anumite adâncituri acoperite de chit. După acești pași, a fost pregătită întreaga suprafață pentru o nouă chituire în zonele unde grundul a cedat și a sărit. Lacunele fiind bine conturate în prima etapa. Am folosit bisturiul pentru conturul lacunelor pentru îndepărtarea cât mai precisă a depunerilor pentru ca noul grund să pătrundă în porii lemnului.